O časopisu

Društveni ogledi je časopis kojeg Centar za društvena istraživanja izdaje u četiri godišnja izdanja, jedan od kojih je tematsko. Objavljuju se originalni nauči i stručni radovi iz oblasti ekonomskih, politoloških i pravnih nauka, ali i iz drugih oblasti društvenih nauka. Objavljeni radovi pružaju značajne uvide u sve sfere društvenih nauka, sa svih gledišta i koristeći se svim relevantnim empirijskim, epistemološkim i metodološkim i teoretskim pristupima. Naročito se ohrabruju akademski radnici na početku svojih karijera te pripadnici manjinske grupe da dostave svoje radove na razmatranje i eventualno objavljivanje.

 

Radovi koji se objavljuju su po pravilu na engleskom ili bosanskom, crnogroskom, hrvatskom ili srpskom jeziku s tim što je sažeci i ključne riječi obavezno na engleskom i jednom od domaćih jezika. Radovi prolaze pregled uređivačkog odbora, odnosno glavnih i odgovornih urednika, dvostruku slijepu recenziju, odnosno trostruku u slučaju različitih mišljenja prva dva recenzenta, te lekturu. Postupak traje okvirno mjesec dana, uključujući i deset dana za eventualne izmjene i dopune teksta.

 

Radovi prolaze pregled uređivačkog odbora, odnosno glavnih i odgovornih urednika, dvostruku slijepu recenziju, odnosno trostruku u slučaju različitih mišljenja prva dva recenzenta, te lekturu. Postupak traje okvirno mjesec dana, uključujući i deset dana za eventualne izmjene i dopune teksta. Naredni rok za dostavu radovu je 26. novembar, 2021., a uspješni radovi će biti objavljeni 22. decembra, 2021. s prvom promocijom istog dana u prostorijama Internacionalnog Burč univerziteta u Sarajevu. 

 

Glavni i odgovorni urednici: prof. dr. Selma Delalić, prof. dr. Ensar Mekić te prof. dr. Esad Oruč

 

Izvršni urednici: Elvisa Buljubašić, Senahid Kahteran te Amer Kurtović